Prinsen door de jaren heen

Prins Rinus 1 (1968 - 1969)

Prins Rinus 1 (1968 - 1969)

Rien Kommers

In 1968 onstaat er de eerste Raad van Elf die zich aan de bevolking van Hulst presenteert. In een krantenartikel worden de initiatiefnemers genoemd, W. Cattoir, F. van Gassen, W. Kayser, en Th. Heyndrickx. De Raad wordt verder aangevuld met de heren R. Neelemans, P. Kindt, G. de Bruyn, E. Eggermont, A. Biesbroeck, M. Kommers en A. Kerckhaert. De Raad zegt de Hulster bevolking een "carnavalsopvoeding" te willen geven. Het carnavalsbal zal open staan voor een ieder die zich laat inschrijven. Het carnavalsprogramma bestaat uit activiteiten die ook nu nog plaats vinden, zoals bezoeken aan scholen, het bejaardentehuis, het bezoeken van zieken in het ziekenhuis. Er is sprake van een boerenkapel gevormd uit leden van de Koninklijke Stedelijke Harmonie. Later de Kallasaien.

Prins Rein 1 (1970)

Prins Rein 1 (1970)

Rinus De Boer

In 1970 vinden we voor het eerst een uitgebreid draaiboek in de archieven. Er is dan nog het traditionele "Vossenbal", waar maskers verplicht zijn. Een opvallende instructie is: Alle Herenboeren en Damesboerinnen, of wat dies meer zei, dienen zich te gaan omkleden. Meskes en mannekes apart. Pliessie Verwilligen dient hier streng op toe te zien. Het carnavalsbal zal later verdwijnen. Mede door gebrek aan een goede zaal hiervoor in Hulst. Een aantal van de vaste programma onderdelen worden in dit jaar gestart, zoals, de intocht van de prins waarbij het gebruik wordt een stunt te verrichten, het aankleden in boerenkiel van het beeldje van Reinaard de Vos bij de Gentse Poort, de ton waarop de prins bij bepaalde gelegeheden wordt vervoerd. Tevens voor de jongeren, de ballonnenwedstrijd , de vossenjacht en de lampionnenoptocht. De grote optocht op zondag is in die jaren vooral nog een reclamestoet met carnavaleske aankleding. Voor de financiering van het carnaval is de verkoop van insignes gestart.

Keizer Toon 1 (1971 - 1976)

Keizer Toon 1 (1971 - 1976)

Toon Biesbroeck

Op de 11de van de 11de 1971 presenteert zich Prins Toon de eerste in het Vossenhol. Prins Toon zal 6 jaren het Vossenrijk regeren en is derhalve tot Keizer gekroond. Het Vossenhol is dan nog "de Koning van Engeland". Begin jaren 70 wordt dat café "de Ster". De optocht op zondag wordt meer en meer ingevuld door buurtverenigingen. Er komen al bescheiden praalwagens. In "Den Dullaert" is het spijkerbroekenbal op zaterdag zoals ook de zuurkoolmaaltijd voor sponsoren. Ook is er voor het eerst sprake van het uitreiken van "Aantje Pik" aan de jeugd op zondag. Tegenwoordig is dat op zaterdag bij het aankleden van Reinaard de Vos.

De kroegentocht door de Raad van 11 is een steeds terugkerend dagelijks onderdeel en wordt dwailen genoemd. De taakverdeling binnen de raad wordt met het toenemen van de activiteiten steeds belangrijker. Uiteindelijk zijn er meer dan zestig commissies om alles te organiseren. In 1974 wordt de pliessiewagen in beslag genomen door de reguliere politie wegens slechte technische staat. Vanaf 1973 is er sprake van de folkloristische boerenbruiloft op dinsdag.

Prins Willem 1 (1977 - 1979)

Prins Willem 1 (1977 - 1979)

Willy Everaard

Voor de organisatie van het carnaval zijn steeds meer financiele middelen nodig Verkoop van oliebollen in december zijn daarbij een welkome aanvulling. Het 11 jarig bestaan van de Hulster Vossen werd uitbundig gevierd er werd zelfs een programma aan gewijd voor de AVRO-radio. De boerenbruiloft wordt steeds uitbundiger en het aantal enthousiaste deelnemers neemt zo toe dat een aparte stichting wordt opgericht.

Prins Reginald (1980 - 1985)

Prins Reginald (1980 - 1985)

Reggy Buysrogge

Elk carnavalsjaar heeft zijn eigen thema. Dit jaar is dat "33 jaar dwailen wai de stad". In 1985 wordt voor het eerst het thema afgebeeld op een themabord, geschilderd door een locale kunstenaar. Onderhand is zo een bijzondere verzameling van themaborden ontstaan die in het carnavalsmuseum is te bewonderen. Het bedenken van een jaarthema is een terugkerend onderwerp in de vergaderingen van het bestuur. Verhitte discussies vinden plaats om tot een goede keuze te komen. Het thema speelt dan ook een belanrijke rol voor de presentaties van de groepen en wagens in de grote optocht. De groepen en wagens worden o.a. hierop beoordeeld.

In 1980 krijgt de toren van het gemeentehuis zijn eigen boerenkiel. Een ingewikkeld project waarvoor heel wat uit huis gehaald moet worden voordat toestemming wordt verkregen. Sinds 1979 is sprake van een carnavalsmis. Het thema van deze mis is in 1980 Maskers af". In 1984 doen de Vossen mee aan een presentatiewedstrijd voor carnavalsverenigingen in Oeteldonk. De Vossen winnen deze presentatie met als thema "Bekaik ut moar". In 1984 vindt voor het eerst de Buut plaats. Dan nog voorzichtig op zaterdagavond in Tiffany, het huidige Hof van Vlaanderen. Dit zal een terugkerende gebeurtenis worden waar heel Hulst voor uitloopt en zelfs Den Dullaert te klein is..

Prins Emiel 1 (1986 - 1989)

Prins Emiel 1 (1986 - 1989)

Miel Buijsse

In juli 1986 brand de fruithal van Benny de Deckere af. Een ramp voor de carnavalsvereniging. Een groot deel van de spullen voor het carnaval liggen daar opgeslagen. Er wordt hard gewerkt om de schade op tijd voor het carnaval te herstellen. Dat lukt. Het weer tijdens carnaval is een belangrijke factor voor het slagen van de festiviteiten. Meestal is het droog tijdens carnaval. Tijdens carnaval 1986 is het winterweer en kan geschaatst worden op de vest.

Prins Arjoan 1 (1990 - 1994)

Prins Arjoan 1 (1990 - 1994)

Adrie Valckx

De boerenkiel van de toren is niet bestand tegen de storm tijdens carnaval 1990. De kiel wordt volledig vernield. Kosten voor een nieuwe kiel komen voor een deel uit de verkoop van de resten als "Oud Zail". De golfoorlog dreigt roet in het eten te gooien als de burgemeester zich in 1991 af vraagt of onder dergelijke omstandigheden het verstandig is feest te vieren. Het carnaval is wat ingetogener dan normaal. In augustus 1994 is er het televisie programma "Gein op het plein" waaraan ook de Vossen deelnemen met de Flintstone-wagen. Ze komen niet ver. Halverwege bij de eerste bocht stort de wagen in elkaar.

Keizer Jan (1995 - 2003)

Keizer Jan (1995 - 2003)

Jan Kant

Piet Polletiek levert een vaste jaarlijkse bijdrage aan de carnavalskrant. Dat de stukjes van deze onbekende schrijver zelfs tot rechtszaken kan leiden was niet in de wildste carnavaleske gedachten opgekomen. Toch moesten de leden van het bestuur van de stichting zich in 1995 hiervoor bij de kantonrechter verantwoorden. Het carnavalslied is sinds 1983 dezelfde; "Het Vossenlied". Daarvoor was er jaarlijks een nieuw lied dat ook op scholen werd ingestudeerd. Nu kent iedereen "Het Vossenlied" en zingt uitbundig mee. Tot 1980 wordt een van de hoogtepunten van het carnaval nog de reclameoptocht genoemd. Daarna kort en krachtig "Optocht". Deze optocht is na 1985 steeds groter geworden. De regels moesten zelfs aangescherpt worden om te voorkomen dat de wagens onderweg in de nauwe straten blijven steken. De wagenbouwers en de groepen die de Optocht vormen zijn een belangrijke onderdeel van het carnavalsfeest. Zonder hun geen Optocht. Tijdens het traditionele "woagentjes kaike" worden de contacten met de wagenbouwers op een genoegelijke manier onderhouden. Halverwege de jaren tachtig werd gezocht naar een invulling van de toch wat stille maandagochtend. Eerst heette dat nog de minikroegentocht waarbij de Prins de biertaps kwam inspecteren. Op initiatief van een aantal leden van de stichting werd vervolgens begonnen met het aan de man brengen van carnevaleske zaken. Langzaam is dit uitgegroeid tot een soort alternatieve carnavalsmarkt waar de ware carnavalsvierder zijn creativiteit toont.

Prins Robbie (2004 - 2008)

Prins Robbie (2004 - 2008)

Rob Kroes

Op 3 januari 2008 brandt de bouwloods in de Magdalenastraat te Heikant af. Alle Carnavalswagens werden hierbij verwoest. De Carnavalsstoet in Hulst was dit jaar dan ook veel kleiner. Door veel inzamelingsacties en het benefietfeest konden de bouwverenigingen toch verder voor het Carnaval van 2009.

Prins Carolus X (2009 - 2013)

Prins Carolus X (2009 - 2013)

Carlo van Immerseel

De tiende prins van AHC de Vossen is een rasechte Hulstenaar van binnen de wallen. Carolus X schuwde de publiciteit niet en ging voor de relaties. Hij is degene die stakeholders met nieuwjaar kaarten van hemzelf met steek op stuurde, om alvast carnaval aan te kondigen. Hij stond op visitekaartjes om de club van 111 te promoten. Als prins trouwde hij met Zjel Sjassee (bekend van de Hulster Buutreedners) tijdens de boerenbruiloft in het 44 jarig jubileumjaar. De burgemeester (JFM) was hun getuige en kreeg een lieveheersbeestje-stoeptegel overhandigd. Deze is nog altijd te vinden voor de oude ‘Koning van Engeland’. Naast deze stunten zocht Carolus X ook de publiciteit door zijn haren spierwit te verven. Hierdoor kreeg hij de bijnaam “de witte prins op het knappe paard”. Maar ook door zijn rode schoenen en zijn eigen vijf jarige jubileum medaille. Achteraf bleek het zijn afscheidsmedaille te zijn. De vijf jaren van Prins Carolus X kende een rode draad in de interactie met de burgemeester. Maar ook met de Notekrakers en WBV De Kleppies ontstond een mooie wisselwerking. Prins Carolus X was een prins van het volk.

Binnen de stichting gaat alles voortvarend. De nieuwe loods voor de wagenbouwers is in gebruik genomen. De gebruikelijke carnavalsevenementen blijven onveranderlijk druk bezocht. Het jaarlijkse bierfestival heeft zijn elfjarig bestaan gehaald en heeft hiermee zijn vaste plaats op de agenda nog steviger verankerd. Het carnavalsliedfestival groeit uit tot een groot succes. Naast de kapellen schrijven steeds meer ‘individuelen’ zich in. Vaak niet onverdienstelijk zelfs. In 2009 is een nieuwe dweilband opgericht “de jongbareelen”. In 2013 kent onze carnavalskrant voor het eerst een metamorfose. De bekende gekleurde pagina’s zijn financieel niet meer haalbaar. Tot slot heeft de Club van 111 in 2013 de grens van 200 leden gehaald. Carnaval leeft in Hulst!!

Prins Carolus ll (2014 - 2018)

Prins Carolus ll (2014 - 2018)

Carlo Emeleer

De enige echte elfde Prins van het Vossenrijk! Net als zijn voorganger de tiende, ook een Carolus en ook een rasechte Hulstenaar! Als kandidaat-lid bij de Vossen gekomen in 2011, in zijn tweede jaar meteen carrière gemaakt als adjudant en na twee jaar de rechterhand van Carolus X te zijn geweest, verkozen tot Heerser over alle Vossen en Vossinnen en tot Prins van het Vossenrijk. Prins Carolus den 11 e was een Prins die zich inzette om de soms wat stroeve relaties tussen de verschillende raden van 11 uit de Gemeente Hulst op een ludieke wijze positief te beïnvloeden en te verbeteren. Daarnaast was hij een Prins die altijd tijd maakte voor iedere vos of vossin. Een echte Prins van het Volk! Zijn overtuiging was dan ook dat Carnaval een feest is voor iedereen, voor jong en oud, voor arm en rijk! Samen met de Raod van Elluf, de Dweilbands, de Wagenbouwers en alle Vossen en Vossinnen heeft hij laten zien dat Carnaval leeft in Hulst

Stichting A.H.C. de Vossen heeft in de laatste jaren een verjongingskuur gehad, een aantal oud-leden zijn onderscheiden tot Erevossen en bij de Raod van Elluf is er flink wat jong bloed bijgekomen. Maar ondanks dat worden de tradities van het Ulster Carnaval in eer gehouden met hier en daar een nieuwe impuls. O.a. het Leuren op maandagmorgen groeit verder uit tot een evenement dat zich over de gehele dag verspreidt en publiek trekt uit heel de gemeente Hulst. Nog iets nieuw van de afgelopen jaren was het ridderen van een stichting in de Orde van het Grootkruis der Verdienste. Voorheen traden enkel personen toe tot deze orde, maar in sommige gevallen is het juist een groep mensen in een stichting of vereniging die de Stad Hulst in een positief daglicht zet en zo op deze manier geëerd worden. Verder heeft ons bekende “pinneke” ook weer een nieuwe impuls gehad door het te laten maken door een echte striptekenaar, die voor het eerst de Prins van het Vossenrijk tot stripfiguur heeft omgetoverd.

Prins Gino den Twaolfde (2019 - )

Prins Gino den Twaolfde (2019 - )

Gino Boeijkens

De twaalfde prins van Ulst presenteerde zich op 10–11 in de tent tijdens het liedjesfestival en kon vervolgens de volgende dag al vol ornaat aan de slag om de vlag te hijsen. Prins Gino maakte van de gelegenheid gebruik om zich tijdens de buut aan het grote publiek te presenteren door het vertonen van een filmpje waarin hij door de prins uit zijn geboorte dorp werd uitgezwaaid naar het vossenraik. De opening van carnaval heeft hij gedaan met een stunt door in polonaise over de langste dwail van Ulst vanaf het stadhuis tot reintje de vos te gaan. De dwail werd door de prins tijdens de polonaise met een loopwiel gemeten en was maar liefst 566 meter en 90 cm De Dwail bestond maar liefst uit 1111 echte dweilen en was een week voor carnaval bij de prins in de woonkamer aan elkaar genaaid.